Din bakgrund i korthet?
Jag är född och uppvuxen i Göteborg, men efter studier i internationella relationer och ekonomi bodde jag utomlands i nästan trettio år. När min debutroman Det kom för mig i en hast publicerades 2018 sade jag upp mig från mitt arbete i biståndsbranschen. De senaste fem åren har jag studerat kreativt skrivande och förra året publicerades min andra bok, den fristående uppföljaren Flickan med en lapp om halsen. När Göteborg utnämndes till litteraturstad av Unesco 2021, började jag också arbeta deltid på Författarcentrum Väst med ett internationellt projekt om barns läsning och barnlitteratur.
Din mest framgångsrika bok?
Det kom för mig i en hast fick mycket uppmärksamhet när den publicerades. Boken handlar om min mormors syster som dränkte sina tre små barn 1929. Boken har använts i litteraturundervisningen på Göteborgs Universitet, översatts till engelska, holländska och finska, samt ligger till grund för en dokumentär som prisats på filmfestivaler i såväl USA som Europa. Förra året blev boken obligatorisk läsning på kursen Scandinavian Crime Literature vid University of California i Los Angeles (UCLA). Nästa sommar publiceras den på italienska.
När började du skriva böcker?
När jag var liten spenderade jag alla lov på landet hos min mormor och morfar. Ingeborg bodde med dem och jag trodde att jag kände henne väl, men jag hade ingen aning om att hon varit gift och haft tre barn. Att hon mördat sina barn fick jag reda på av en slump 1999, när jag själv just blivit mamma. Det tog mig över tio år att ta till mig den informationen. När jag slutligen började fråga mina släktingar och leta i arkiven om vad som hänt, gjorde jag det i ett försök att förstå. Det var aldrig meningen det skulle bli en bok, men till slut blev jag så besatt av Ingeborgs öde att jag var tvungen att få ned hennes berättelse på papper.
Hur får du inspiration?
Att läsa besläktade böcker och romaner som behandlar samma teman och ämnen som jag försöker skriva om har blivit ett sätt för mig att arbeta och hitta inspiration. Jag lägger ner oerhört mycket tid på research inför ett nytt projekt. Inte enbart för att jag hittills skrivit historiska romaner och behöver lära mig mer om en viss tidsepok, utan också för att jag gärna förankrar mina böcker i ett relevant, klassiskt verk. Jag hämtade exempelvis mycket inspiration från den tvåtusen år gamla grekiska tragedin Medea av Euripides i Det kom för mig i en hast. I Flickan med en lapp om halsen vävde jag in en rad referenser till den finska naturen och mytologin från Kalevala, Finlands nationalepos.
Skriver du på något nu?
Just nu skriver jag på den tredje och sista delen i min serie om svenska kvinnor under 1900-talet. Romanen handlar om de döda barnens faster Elsa som emigrerade till Chicago 1921. Om allt går enligt plan kommer den ut våren 2024.
Följ Maria:
Hemsidan: www.mariabouroncle.com
Facebook: www.faceboook.com/mariabouroncleauthor
Instagram: www.instagram.com/mariabouronclewriter
Goodreads: https://www.goodreads.com/author/show/18764393.Maria_Bouroncle
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maria-bouroncle-3318a84/